Webbing: terug van weggeweest

Het lijkt wel of alles uit de 80’s een comeback gaat maken: vleugjes synthesizer in de muziek, schoudervullingen, wortelbroeken, droogbloemen, rotan en nu dus ook webbing. Je ziet het in veel woonwinkels een rentree maken.

Wat is webbing nu precies?
Het is een vlechttechniek waarbij er een open structuur volgens een bepaald patroon gevlochten wordt. Voor dit vlechtwerk werd rotan gebruikt. Rotan is een liaan uit de palmenfamilie en bestaat binnenin de sterke schil uit een soort dikke bundel bladstelen. Dit werd dan weer versneden tot ‘pitriet’ en werd gebruikt om in een opening van een meubelstuk te kunnen vlechten: het webben.

Is webbing nu eigenlijk wel zo ‘eighties’ als ik denk? Het antwoord is nee. Webbing was namelijk al populair in de 17de eeuw! Deze manier van vlechten werd toen vooral gebruikt als stoelzitting.

Woonwinkels
In veel verschillende woonwinkels hebben ze webbing ook gebruikt in hun nieuwe collecties. Webbing past namelijk perfect in de huidige ‘naturel’ trend met meubels en accessoires gemaakt van natuurlijke materialen. Zo vind je webbing o.a. terug in grotere meubelstukken, zoals stoelen en bankjes.

Maar webbing staat ook prachtig in deuren van kasten en andere opbergmeubelen. In combinatie met hout staat het heel sfeervol en zwart staal maakt het meteen een stuk stoerder.

Omdat webbing zo buigzaam is en makkelijk te snijden, is het ook een fijn product om te verwerken in acccessoires.

On a budget
Ben jij ook helemaal weg van de webbingtrend, maar heb je even geen geld over voor nieuwe meubels, dan kun je twee dingen doen:
– Struin Marktplaats af naar mooie vintage vondsten. Vaak kun je hier nog voor een prikkie mooie webbingpareltjes vinden.
– Maar wat helemaal in mijn straatje past: een webbingmeubel DIY-en! Heb je nog een oud bankje of (ikea)kastje? Koop een rol webbing en ga zelf aan de slag!

Zo maakte Irma samen met haar man van haar Ivarkast een kast met prachtige webbingdeuren. Met de restjes van de rol beplakte ze haar Ikeaplankjes.

Zo heb je voor weinig geld meubels en accessoires die helemaal hip en happening zijn! Wil je meer van Irma’s huis zien? Kijk dan even op haar Instagramaccount.

Shop the look:
Stoel & ronde wandplank: Deens.nl
Bankje: Casashops.com
Kast: svenlars.nl
Lampje & fotolijst: Xenos.nl

Geplaatst in

Rachelle

2 reacties

  1. Irma op 8 mei 2020 om 15:11

    Heel leuk geworden, zo van alles wat qua webbing. Leuk geschreven en dank je voor het delen van mijn diy😘

    • Rachelle op 15 mei 2020 om 11:20

      Heel graag gedaan, Irma 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.