Uitgebloeide lavendel? Dit kun je er mee doen!

Toen ik vanaf mijn ligbed een blik op de tuin wierp, viel mijn oog op mijn witte lavendelplanten. Ik vond al die uitgebloeide bloemen niet zo mooi staan, dus ik besloot te gaan kijken wat ik met de uitgebloeide bloemen kon gaan doen.

Scrub

Zo ging ik als eerste aan de slag met een verzorgingsproduct, want ik hou heel erg van die frisse lavendelgeur. Ik maakte een bodyscrub met de volgende producten:

  • Olie (dit kan zonnebloemolie of olijfolie zijn bijvoorbeeld)
  • Zout
  • Uitgebloeide lavendelbloemetjes

Ik maakte een mengsel van 4 delen zout met 1 deel olie en voegde hier de losgeplukte bloemetjes aan toe. Wil je ook voor een extra geurbeleving gaan? Voeg dan wat druppeltjes etherische lavendelolie toe en je scrub is klaar voor gebruik!

Geurzakjes

Ik word altijd blij van heerlijk geurende kleding, dus ik besloot geurzakjes voor mijn kledingkast te maken. Hiervoor gebruikte ik:

  • Theezakjes voor losse thee
  • Touw
  • Uitgebloeide lavendelbloemetjes

Ik knipte een aantal topjes uit de lavendelplant en plukte een aantal losse bloemetjes. Ik stopte deze in een zakje. Vervolgens vouwde ik het uiteinde van het zakje een paar keer om en nam hier een koordje bij mee, zodat ik het makkelijk aan de stang van mijn kledingkast kon bevestigen. Knijp voor het ophangen nog een paar goed in het zakje en er komt een heerlijke geur vrij. Herhaal dit zo nu en dan als de zakjes al in de kast hangen.

Zaadjes

Als laatste haalde ik de zwarte zaadjes uit de bloemen. Als je wat topjes afknipt en ondersteboven boven een bakje uitschudt, komen de zaadjes vanzelf los. Deze zaadjes bewaar ik in een doosje en wil ik in april planten op de plaatsen waar de lavendel wat minder groeit. Hopelijk heb ik op deze manier over een paar jaar weer een hele volle rij met lavendel in de tuin. Het enige nadeel is wel dat lavendel vrij traag groeit en ook het eerste jaar nog geen bloemen geeft.

Ga jij ook aan de slag met deze lavendel DIY? Misschien heb je nog wel een leuke toevoeging bij deze drie voorbeelden. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jullie creaties en eigen ideeën.

Geplaatst in ,

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.