Tuin make-over deel 3

In mijn vorige twee tuinblogs vertelde ik over de kant en klaar hagen en mijn tuinmeubels. Omdat ik nog steeds veel vragen krijg over o.a. de tegels en de pergola, besloot ik nog een derde blog te schrijven. Hopelijk vinden jullie hier de antwoorden op al jullie vragen:

Plattegrond en Indeling

Om een goed idee te krijgen van de grootte van je tuin, is het een goed idee om eerst een plattegrond van je tuin te maken. Het beste doe je dit schaal 1 : 50 cm. Het handigste is om dit met een schaalliniaal te doen. Zo hoef je niet steeds om te rekenen.

Ik kreeg in oktober de sleutel. Het had dus geen zin om in het najaar aan een nieuwe tuin te gaan beginnen. Dit gaf mij de tijd om eens goed te kijken naar de zon- en schaduwplaatsen in de tuin. Dit is handig om te zien wat voor functie je op welke plaats in de tuin wil vervullen en of je een bepaald hoekje niet beter kunt verplaatsen. Zo had ik in mijn eerste ontwerp een hele lange border gepland (zie foto plattegrond). Later kwam ik er achter dat aan die kant de zon nog lang blijft schijnen. Ik heb mijn tekening aangepast en middenin mijn lange border een stuk door laten tegelen, zodat ik daar een extra zitje kon creëren.

Grootte van mijn tuin

Veel mensen sturen mij nog steeds een DM om te vragen wat de grootte van mijn tuin is, omdat zij ook een soortgelijke opstelling wel zien zitten in hun tuin. Hieronder mijn zelfgemaakte plattegrond met de afmetingen erbij:

Tegels

Hele grote tegels zijn mooi, maar niet heel praktisch in een kleine tuin: veel tegels moeten verzaagd worden en het oogt heel massief. Ik heb gekozen voor betontegels van 60 x 60 x 4 cm met facet: niet te groot en niet te klein. Veel bedrijven hebben deze tegel onder een andere verschillende namen in hun assortiment. Het zijn keramische tegels in een middengrijze kleur.

Planten

Ik heb inmiddels al wat kennis over kamerplanten verzameld, maar mijn kennis over tuinplanten is nihil. Ik ben eerst Pinterest gaan afstruinen op de zoekterm ‘borderplanten zon/ borderplanten schaduw’ om te kijken welke planten ik mooi vond. Vervolgens ben ik met dit lijstje naar een tuincentrum gegaan. Omdat ik een border met hoge bloemen ook erg mooi vind, heb ik aan de zonkant gekozen om alles in het wit te houden. Er zijn witte agapanthus en aliumbollen geplant en ook de planten heb ik aan dit kleurschema aangepast: ik heb dus gekozen voor witte lavendel en witte vinca minor (maagdenpalm). Aan deze kant staan ook een klimophaag, hosta’s en (niet-woekerende) bamboe.

Aan de schaduwkant heb ik o.a. gekozen voor varens, acers (Japanse esdoorn), hosta’s en als bodembedekkers dikkemanskruid. De laatste vormt straks een groen tapijt aan de voorkant van de border.

Onder het raam heb ik half zon en half schaduw. Hier heb ik gekozen voor siergras (lampenpoetsergras), zodat in de zomer deze hoge grassen de lelijke, trespa plaat onder het raam verdoezelen.

Pergola, schutting en muren

Ik wil geen zware dingen aan de pergola bevestigen, dus ik heb gekozen voor redelijk smalle balken. Zo kon ik de kosten redelijk laag houden. Voor de pergola is geschaafd vuren houten balken gebruikt van 6,8 x 6,8 cm. Het achterste deel van de constructie is op de muur bevestigd (net onder de dakgoot). Hierdoor had ik alleen maar twee palen aan de voorkant nodig. De palen zijn in de grond gezet met verzinkte paalhouders met punt van 7 x 7 cm en aan elkaar bevestigd met pergola verbindingsstukken. Tweemaal met twee uiteinden (op de muur) en tweemaal een dubbel hoekbeslagstuk van 7 x 7 cm.

Op het dak ligt bamboesplit. Dit zijn gehalveerde bamboestengels. Ik kocht ze op rol en gebruikte ze ook om de lelijke schutting met de buren weg te werken. In totaal heb ik 3 rollen gebruikt.

De schutting aan de andere kant is inmiddels wel vervangen. Voor het maken van deze schutting is gebruik gemaakt van Deens rabat red class wood.

De tuinmuren waren niet mooi meer van kleur. Om het hout en bamboe mooi bij de muren af te laten steken én om meer rust in de tuin te krijgen, koos ik voor een witte tint: wit helmgras.

Zitje

Voor het zitje wilde ik graag 2 lekkere stoeltjes waar ik lekker met een vriendin kan theeleuten. De twee draadstoelen zitten heerlijk en komen van Jysk (Loungestoel Ubberup). Als salontafeltje gebruikte ik een omgekeerde Turan pot van Karwei (43 x 41 cm).

Accessoires

Hierbij een overzichtje (met linkjes) van de accessoires die ik heb gebruikt om de tuin aan te kleden:

Tuinposters botanisch: Villa Madelief

Bloempot donker groen:Bloempot B for Soft rond, Elho

Bloempot midden groen: Flores van Kwantum (tijdelijk uit de collectie)

Macramehangers: Intratuin

Lampen:Directlampen

Spiegel bamboe: Xenos

Plantenhanger: Happy Circle

Prikkabel pergola: Ali Express

Lichtsnoer schutting: Hema (tijdelijk uit het assortiment), maar vond een look-a-like: Intratuin

Ik hoop al jullie vragen zo beantwoord t hebben. Mocht je toch nog vragen hebben? Stuur me gerust een berichtje hier of stuur een DM via Instagram!

Geplaatst in

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.