Tuin make-over deel 1

In oktober ben ik trotse eigenaar geworden van een heel leuk huis met een iets minder leuke achtertuin. Deze was compleet bestraat en de muren waren flink verweerd. Er moest dus een plan de campagne komen om deze achtertuin goed en grondig aan te pakken. Maar hoe maak je nu van een ‘parkeerplaats’ een gezellige en sfeervolle tuin?

Direct een groen resultaat

Wat ik als plantenliefhebber natuurlijk meteen miste, was veel groen in de tuin. In eerste instantie wilde ik betonbewapening tegen de muren plaatsen en er klimop tegenaan laten groeien. Feit bleef dan wel dat ik nog zeker een jaar tegen mijn lelijke wanden aan moest kijken.

Dat moest anders kunnen dacht ik. En na wat zoekopdrachten op Google, stuitte ik op het bedrijf Mobilane: zij leveren kant en klare groenpanelen in alle denkbare vormen. Zo leveren ze complete plantenwanden voor zowel binnen als buiten, groene wandsystemen, plantenschilderijen, groene roomdividers en dus ook kant en klaar hagen.

De Kant & Klaar Haag bestaat uit een volledig met (klim)planten begroeid stalen raster en worden gekweekt in een biologisch afbreekbare bak van kokosplano. De hagen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten afmetingen (Ik heb gekozen voor de hagen van 120x200cm). Qua plantensoort kun je o.a. kiezen uit verschillende soorten hedera. Wil je meer kleur aan de muur? Dan kun je kiezen voor de Pyracantha Dart’s Red, een winterharde vuurdoorn met (niet-giftige) rode besjes. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Hedera Helix Woerner.

Voordelen

Wat erg fijn is aan de Kant & Klaar Hagen, is dat ze precies op maat te maken zijn. Met het juiste gereedschap kun je de rasters op maat knippen en zo helemaal aanpassen aan jouw wensen in de tuin. In mijn tuin staan 5 schermen. Twee daarvan hebben we op maat geknipt, zodat de muren nu op de centimeter bedekt zijn. Na het knippen, geleidt je de losgekomen klimopstrengen weer door de rasters… en klaar!

Naast dat de hagen goed op maat te maken zijn, is een groot pluspunt dat ze weinig onderhoud nodig hebben en makkelijk en snel te plaatsen zijn. Ook draagt een groene haag bij aan een gezondere leefomgeving en neemt een haag weinig ruimte in beslag. Ze zijn dus zeker ook geschikt voor wat kleinere tuinen. Wat ook heel fijn is: de hagen zijn compleet dichtgegroeid. Ik hoefde dus niet eerst de muren erachter te schilderen. Het is echt een compleet ‘groen tapijt’ op de muur.

Maar wat natuurlijk het allergrootste voordeel is van zo’n Kant & Klaar haag: binnen no-time heb je een volle, groene haag in je tuin staan! En zeg nou zelf, de tuin is er flink door opgeknapt toch?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Mobilane.

Geplaatst in ,

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.