Planten Q & A – deel 1

Marloes: ‘Ik wil heel graag planten in ons nieuwe huis, maar heb geen groene vingers. Heb je tips voor mij?’

Groene vingers kun je kweken! Je gelooft het misschien niet, maar tot een paar jaar geleden was ik iemand die planten op een verkeerde plaats zette, vergat water te geven en zelfs vetplanten dood kon laten gaan. Uit pure armoe had ik nepplanten van de Ikea staan.

Ik ben rustig aan begonnen met een pannenkoekplant. Dit is een plant, die niet heel moeilijk is te verzorgen. Toen ik deze na een paar maanden in leven hield, ben ik nog een plant gaan kopen en zo werd mijn collectie stiekem steeds groter. Planten die ook makkelijk zijn qua verzorging: de dracaena, de cactus, de sanseveria en de yucca.

Verzorging

Zorg voor een vast moment in de week om de aarde te checken en water te geven. Dit deed ik altijd door mijn vinger in de aarde te steken: bleef er aarde aan mijn vinger zitten, dan was er nog vocht genoeg. Voelde alles droog? Dan was het tijd om de gieter tevoorschijn te toveren.

Wat minstens zo belangrijk is naast water: de plaats in huis. Op het etiket of op het bordje dat in de plant staat, is vaak aangegeven of de plant in de schaduw, halfschaduw of op een zonnige plek moet staan. Probeer daar dus ook rekening mee te houden. De een zal verpieteren op een schaduwplek en de bladeren van de ander zullen verbranden in de volle zon.

Laatste tip: plantenvoeding. In de zomer groeien veel kamerplanten als kool met zoveel daglicht. Als de dagen weer kort worden, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de wintermaanden voeg ik om de zoveel tijd wat vloeibare voeding toe aan het water. Houd je wel goed aan de voorschriften. Het geven van de voeding zal de groei van de plant bevorderen en zorgen voor mooie bladeren.

Rommelig

Om te zorgen dat alle planten niet te rommelig ogen in je interieur kun je verschillende trucjes toepassen:

  • Groepeer je planten. Zorg dat je leuke hoekjes creëert met groepjes planten. Zo oogt het rustiger dan wanneer je overal in huis losse planten hebt staan.
  • Zet de planten in dezelfde kleur pot. Dit kan allemaal exact dezelfde kleur zijn, zoals  terracotta potten, maar ook potten in dezelfde tint. Ook dit oogt veel rustiger dan allemaal verschillende kleuren.

Hydroponie

Wordt het dan uiteindelijk toch geen match, jij en planten, dan kun je altijd nog kiezen voor hydroponie: oftewel planten op water. Je hoeft alleen maar 1x in de maand het water te verversen. Ik schreef hier al eens een blog over. Planten die het bij mij goed doen op water, zijn: philodendron atom, lepelplant, clusia, monstera en de aloë vera.

Er is dus heel veel mogelijk! Wil vooral niet meteen een urban jungle in huis hebben, maar bouw het rustig op en dan zul je zien: ook jij kunt groene vingers krijgen 🙂

Geplaatst in

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.