Op bezoek bij Kek Jekkie

Misschien ken je de naam Kek Jekkie al uit mijn posts en story’s op Instagram. Kek Jekkie is een plantenwebshop, opgezet door Thijs en Nina. Ik ontmoette dit tweetal afgelopen jaar op de Tuin Idee beurs en volg ze sindsdien met veel plezier op Instagram. Na het bestellen van mijn eerste plant was ik fan! Daarom wil ik ze graag aan jullie voorstellen…

Wie zijn de mensen achter Kek Jekkie?
Wij zijn Thijs (21) en Nina (20). We kennen elkaar sinds groep 8 van de basisschool. Sinds de brugklas zijn we hele goede vrienden. Toen we dit bedrijfje begonnen, waren we beide studenten en deden we dit ‘voor de leuk’ naast onze studie. Ondertussen is het een beetje uit de hand gelopen en hebben we een volwaardige webshop. Thijs moet dus nog even doorstuderen. Ik krijg in augustus mijn bachelor diploma en neem dan een tussenjaar om hard aan ons bedrijf te werken en om erachter te komen wat ik echt wil doen voordat ik een master kies. 

Waarom kozen jullie voor deze naam? Wat is het verhaal hier achter?
In 2017 begonnen Thijs en ik een blog. Hij wilde zijn passie voor interieur en planten delen en ik wilde me richten op beauty en fashion. Die interesses kwamen samen in onze blog. Het verzinnen van een naam was wel een dingetje: Hoe verzin je iets wat al deze uiteenlopende interesses omvat? Daarom besloten we voor een naam te kiezen die eerder allesomvattend was voor onze vriendschap en wie wij samen zijn.

Zo hadden wij op dat moment een heleboel lopende inside jokes, waaronder het zeggen van “kek jekkie!” tegen elkaar. Kek jekkie betekent officieel “leuk jasje”, maar wij gebruikten het voor alles. We vonden alles een “kek jekkie”. Dit komt doordat Thijs’ moeder dit altijd tegen mij zei als ik daar kwam en weer wat leuks aan had. Toen we aan het brainstormen waren over een naam zei ik voor de grap: “Kek Jekkie!” en Thijs zei onmiddellijk “ik vind het eigenlijk wel heel leuk…” Zo zijn we op deze naam gekomen! Het heeft dus niks met planten te maken, hahaha.

Waar komt jullie liefde voor planten vandaan?
Bij Thijs is dit al jong begonnen. Toen hij 14 was kochten zijn ouders een huis waar een heleboel aan gedaan moest worden. Thijs, als eigenwijze 14-jarige, besloot de leiding te nemen voor deze verbouwing: van het verven tot aan de dakkapellen, niks was hem te gek.

Toen deze verbouwing klaar was moest het huis natuurlijk ook ingericht worden. Zo kwam hij voor het eerst echt in aanraking met planten. Hij besefte zich dat hij het onwijs leuk vond om plantjes te kopen en hiermee het huis op te fleuren en uiteindelijk liep dat dus een beetje uit de hand. Hij was soms wel een paar keer per week met zijn moeder in het tuincentrum te vinden. 

Hiermee heeft hij mij ook beïnvloedt. Ik kreeg steeds planten cadeau van Thijs, waaronder een grote Philodendron Pedatum (die ik nog steeds heb). In het begin dacht ik alleen maar: Oh no! Groene vingers had ik niet, maar ik besefte me wel dat ik planten heel leuk vond. Zo is dit echt uitgegroeid tot een passie.

Is de webshop voor jullie een droom die uitkomt?
Thijs en ik komen allebei uit een ondernemersfamilie en wisten al vroeg dat wij ook deze richting in wilden. Ik heb altijd gezegd dat ik later m’n eigen winkel wilde, maar wist niet in welke richting. Toch hadden we nooit echt over een webshop nagedacht. Dit idee ontstond eerlijk gezegd gewoon spontaan. Het liep gewoon toevallig zo, hoe stom dat misschien ook klinkt. 

Wat zijn de toekomstplannen voor Kek Jekkie?
We hebben al een grote stap gezet door het huren en verbouwen van een bedrijfsruimte. Dit was écht noodzakelijk: dit kon niet langer vanuit het kamertje bij Thijs’ ouders thuis. Ons grootste doel is om meer planten uit tropische landen te importeren. Dit vinden we echt het allerleukste om te doen en we krijgen er veel positieve reacties op. Het importeren is een proces waar veel tijd in gaat zitten, vandaar dat we dit nog niet helemaal geoptimaliseerd hebben. Uiteindelijk willen we zeer regelmatig bijzondere planten aan kunnen bieden. 

Ook zijn we van plan binnenkort workshops aan te gaan bieden. We zijn druk bezig om dit uit te werken! Verder hebben we nog niet hele concrete toekomstplannen. Wie weet is de plantentrend over een paar jaar weer helemaal uitgewerkt, dat kunnen we nu dus echt niet zeggen.

Hebben jullie nog leuke tips voor plantenliefhebbers?
Onze verzorgingstip, zeker voor plugplants, is veel sproeien. Dit vinden de meeste planten heerlijk. Onze plugplants vind je standaard in ons assortiment en zijn heel populair (ze zijn €4 per stuk en altijd 3 voor €10)! Verder doen wij wat betreft de verzorging van planten niet veel bijzonders. Op dit moment gebruiken we wat vaker sphagnum moss om stekjes in te laten wortelen, dit werkt goed, maar helaas niet voor alle plantjes.

Onze favoriete plantenwinkel is Groene Vingers in Delft, dat is echt een oase van groen! Een hele leuke kwekerij om langs te gaan (die ook open is voor particulieren) is de cactuskwekerij van Otto Zeitler in Honselersdijk. Hij adverteert veel op Marktplaats en is op zaterdag vaak open voor publiek. Als je hem van te voren contact, kun je langskomen. Echt een aanrader, je kijkt je ogen uit! 

We zijn ook gek op plantenboeken. ‘Stek je plant’ van Mama Botanica is een leuk en informatief boek. Op Youtube volgen we graag Summer Rayne Oakes van ‘Homestead Brooklyn’. Zij weet onwijs veel over planten en is daarnaast een heel leuk mens.

Ook op zoek naar (iets zeldzamere,) mooie planten? Neem dan gauw een kijkje op de webshop van Kek Jekkie. Ook op Instagram zijn ze te vinden: @kek_jekkie

Geplaatst in

Rachelle

2 reacties

  1. Annetvdo op 8 augustus 2019 om 11:47

    Super leuk gedaan Rachelle!! Ik vond het enorm tof om mee te mogen!

    • Rachelle op 8 augustus 2019 om 12:04

      Thanks Annet! Ik vond het ook gezellig dat je erbij was 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.