Is jouw huis al rookmelderproof?

11 augustus 2013

Die dag vergeet ik niet zo snel meer… Ik woonde toen in een appartement in een gerenoveerde boerderij met rieten kap, uit 1799. Mijn verwarde buurman stichtte brand in zijn appartement en binnen no-time stond mijn enige vluchtroute (de centrale hal) zwart van de rook. Mijn hond en ik moesten het dak op vluchten. Gelukkig is alles goed afgelopen, maar ik voel nog steeds lichte paniek opkomen als ik brandlucht ruik.

Er bleken achteraf geen rookmelders in de centrale hal te hangen. Mijn hond was in mijn geval degene die alarm sloeg, nog voordat de rookmelder in mijn eigen hal afging. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

Het belang van een rookmelder

Overdag waarschuwt je neus al vrij snel wanneer er iets in brand staat, maar wist je dat je in je slaap niets ruikt? Het kan dus zijn dat je niet (op tijd) wakker wordt van giftige rook, die zich razendsnel door je hele huis kan verspreiden. Adem je teveel giftige rook in, dan kun je daarvan zelfs bewusteloos raken. Hoe sneller je dus een brand constateert, hoe meer kans je hebt om het huis veilig te verlaten.

Woningen die gebouwd zijn na 2003 moeten al voorzien zijn van rookmelders en vanaf 1 juli 2022 is het ook verplicht in alle bestaande woningen.

Waar plaats je een rookmelder?

De allerbeste plekken om rookmelders te plaatsen, zijn de hal en de overloop. Dit zijn namelijk (meestal) de vluchtroutes als er brand uitbreekt. Plaats een rookmelder op elke verdieping, tegen het plafond. Doe dit op minimaal 50 cm van de muur of hoek en zorg dat de melder niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt wordt geplaatst. Wil je nog meer veiligheid in huis? Hang ze dan ook in ruimtes als de woonkamer, de ruimte waar de wasmachine/droger staan en de plaats waar veel elektrische apparaten worden opgeladen.

Test maandelijks het gebruik van je rookmelder en vervang jaarlijks de batterij. Een rookmelder gaat gemiddeld 10 jaar mee.  

De Kupu 10

De Kupu 10 van Jalo Helsinki is een rookmelder met veel voordelen. Zo heeft deze melder een ingebouwde lithium accu die wel 10 jaar meegaat! Dit geeft dus een veilig gevoel in huis. Wat mij ook erg aansprak is dat deze rookmelder in no time bevestigd kan worden door de meegeleverde 3M-tape. Boren is dus niet nodig! Zo heb je geen excuus om te wachten met het ophangen van deze melder.

Het formaat van de Kupu 10 is prima: hij is niet te groot. Tevens verschijnt er niet iedere zoveel seconden een rood lichtje. Op de Kupu 10 zie je iedere 6 minuten een klein lichtje verschijnen, waardoor je weet dat de rookmelder aanstaat.

Het allergrootste pluspunt van deze melder is toch wel het minimalistische design. Rookmelders zijn vaak niet het meest stylish verantwoorde product in huis. De Kupu 10 is verkrijgbaar in verschillende trendy kleuren, waardoor je deze designrookmelder mooi kan laten blenden in je plafond. De Kupu 10 is dus zeker het overwegen waard!

Is jouw huis al rookmelderproof? Om je een handje op weg te helpen mag ik je 15% korting op al je aankopen bij Jalo Helsinki. Gebruik dan de kortingscode HUISWAARTS15.

Geplaatst in ,

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.