Ik houd van hout – deel 2

In deze nieuwe blog uit de serie ‘ik houd van hout’, vertelt Reina over haar keuze voor shou sugi ban-hout.

Wat is shou sugi ban precies?

Shou sugi ban is een Japanse brandtechniek, geïnspireerd door eeuwenoude tradities. Door het branden krijgt het hout een unieke koollaag. De oerkracht van het vuur blijft hierbij zichtbaar in de kleur en textuur van het hout. Alle bewerkte houtsoorten hebben hun eigen structuur en toepassingen, zowel esthetisch als bouwfysisch. 

Bij shou sugi ban (‘gebrande cipres’) wordt naaldhout aan één zijde gebrand door drie planken tot een schoorsteen samen te binden en onderin een vuurtje te stoken. Zo kregen de geveldelen van de Japanse houten huizen een brandvertragende en waterafstotende koollaag. Deze wijze wordt in Japan nog steeds toegepast.
Shou sugi ban wordt onder meer toegepast als duurzame esthetische gevelbekleding, in moderne interieurs en voor bijzondere meubels.

Waarom de keuze voor shou sugi ban?

Toen we aan de slag gingen met project QU19 gingen we op zoek naar robuuste materialen en verschillende structuren. We zagen aflevering 1 van “The World’s Most Extraordinary homes” op Netflix, waar ze verkoold hout hebben gebruikt in de entree van een huis in Arizona. We waren op slag verliefd het materiaal!
Vervolgens begon de zoektocht naar leveranciers en een kwaliteit wat binnen ons budget past, want het is niet goedkoop. En dan het volgende probleem: Hoe bevestig je hout tegen een open haard? Wat zijn hittebestendige manieren om dit hout te verwerken? Want de haard wordt natuurlijk heel warm. Vliegt het hout niet in de fik?

We hebben een afgekeurde partij op de kop weten te tikken, die we met een beetje poetsen en slim verwerken konden gebruiken. Je ziet gelukkig niets meer van de slechte plekken.

Onze openhaard is voor de oude gashaard gezet. Hierdoor is er genoeg ruimte tussen de kachelpijp en het stucwerk waardoor het hout niet te heet kan worden. Het hout is bevestigd met PolyMax om het onzichtbaar te kunnen bevestigen en het hout niet te beschadigen tijdens het plaatsen.

Is shou sugi ban makkelijk te onderhouden/ schoon te maken?

Nee, eigenlijk helemaal niet. Het is heel kwetsbaar. Als je het iets te ruw aanraakt vallen de snippers eraf. Des al niet te min is het hout nog steeds prachtig als je het grof geborsteld hebt. Want dan zie je alleen de gebrande nerven, wat een mooi contrast geeft. Dus over een paar jaar hebben we waarschijnlijk een nieuwe open haard met alleen een beetje stevig borstelen!

Zou je meer in huis willen doen met shou sugi ban? 

Shou Sugi Ban wordt voornamelijk gebruikt als gevelbekleding, omdat door het branden het hout waterafstotend is en dus duurzaam wordt. Daarom zou ik het wel tegen de schuur aan willen zetten, zodat je het verschil tussen oude en nieuwe bakstenen niet meer ziet. Is dat probleem ook meteen opgelost ;-).

Geeft het hout (zwart) af? Zijn er andere zaken waar je op moet letten met dit soort hout?

Het geeft niet echt af, maar er brokkelen wel verkoolde stukjes af als je er ruw mee omgaat en die kunnen weer zwarte strepen geven op je vloer. Gelukkig hebben wij een PVC-vloer en dat is super makkelijk in onderhoud.

Heb je tips voor mensen die zelf met shou sugi ban aan de slag willen gaan?

Bedrijven die dit leveren zijn zwarthout.nl of onthoutons.nl . Zorg ervoor dat je goed gereedschap hebt om het te kunnen verwerken. Wij hebben een aantal planken in de lengte door moeten zagen en dit ging prima met de Festool zaagmachine. Ik weet niet of je hetzelfde effect kan bereiken als je dit met een handzaag zou doen, omdat het hout zo kwetsbaar is.

Wil je meer zien van Reina’s mooie huis? Neem dan eens een kijkje op haar Instagramaccount .

Geplaatst in

Rachelle

2 reacties

  1. Judith op 10 juni 2019 om 22:10

    Wat leul om te lezen.
    Ik hou ook van hout, super!

    • Rachelle op 10 juni 2019 om 22:12

      Altijd leuk om te horen Judith!

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.