Help je planten de winter door

Hebben jouw planten het ook zo zwaar in de winter? Ik deel 5 tips met je om de schade deze winter beperkt te houden:

Verwarming
Het klinkt heel logisch, maar ook ik hou er niet altijd rekening mee: hou planten uit de buurt van de verwarming. Door de warmte en droge lucht, kunnen planten sneller uitdrogen en zijn dan meer vatbaar voor luizen of ziekten.

Minder water
In de winterperiode zijn planten vaak in een ‘ruststand’: ze produceren veel minder blad en hebben dus ook minder water nodig om te overleven. Geef dus echt minder water dan in de zomerperiode. Als ik twijfel, check ik altijd even met mijn vinger in de aarde: blijft er aarde aan plakken? Dan is deze nog vochtig genoeg. Is dit niet het geval? Dan heeft de plant echt wat vocht nodig. Geef je teveel water? Dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant het niet overleven.

Plaats in huis
In de winter schijnt de zon minder uren en hij staat ook lager. Het kan dus zijn dat de plant die in de zomer nog een beetje zon mee kon pakken, nu helemaal geen zon meer ziet! Hou dit dus een beetje in de gaten en verplaats de plant anders naar een plaats met meer licht.

Check! Check! Dubbel check!
Door het gebruik van de verwarming, krijg je drogere lucht in huis. Deze droge lucht is slecht voor je planten. Ze zijn in de winter veel meer vatbaar voor luizen of andere plagen. Check dus geregeld de onderkant van de bladeren op beestjes. Heb je ze ontdekt? Zet deze plant dan tijdelijk in ‘quarantaine’, want binnen mum van tijd zijn al je planten de klos. Ik zorg altijd dat ik een spray in huis heb tegen meerdere soorten luis, zodat ik meteen kan behandelen als dit nodig is. Na de behandeling gebruik ik vaak glansspray. Hier zijn luizen ook niet zo dol op.

Besproeien
Om te voorkomen dat je luizen of andere beestjes in je planten krijgt, is het aan te raden om je planten geregeld te besproeien en grote planten zelfs in bad of onder de douche helemaal af te spoelen. Besproeien of afspoelen is ook een goede remedie tegen stof op je bladeren. Door het stof dat op het blad blijft liggen, kunnen planten minder licht opnemen. Nog een goede reden om je planten een keer een goede sproeibeurt te geven dus!

Het verzorgen van planten vraagt wat tijd en energie. Met bovenstaande tips zal je wat extra tijd in je planten moeten investeren, maar de kans is dan wel groot dat je in de lente en zomer volop van (al) je planten kunt genieten. Ga jij met deze tips aan de slag?

Geplaatst in

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.