Ik zag ooit een foto op Pinterest voorbij komen van een grote glazen vaas met een jong boompje erin. De wirwar van al die wortels vond ik zo bijzonder om te zien. Een kunstwerk op zich. Veel mooier dan een plant in een pot vond ik. Dat wilde ik ook in huis!

Wat is nu precies hydroponie?
Bij hydroponie halen planten hun voedingsstoffen niet uit aarde maar alleen uit water. Denk hierbij aan mooie takken in vazen, maar ook aan kamerplanten. Waarschijnlijk heb jij ook al een vorm van hydroponie in huis, want ook het zetten van stekjes op water valt hieronder.

Welke planten zijn geschikt?
Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Enkele kamerplanten die het goed doen op water zijn: de Clusia, de Philodendron, de Klimop en de welbekende Pilea, oftewel de pannenkoekplant. Wil je wat meer kleur in huis? Dan is de Anthurium een aanrader. Ook kruiden zoals rozemarijn zouden het goed moeten doen in het water op een lichte plaats.

Aan de slag
Kies je voor een kamerplant? Haal dan eerst de plant voorzichtig uit de pot. Klop zoveel mogelijk aarde van de wortels af en spoel daarna de laatste restjes aarde weg met water. Zorg voor een glazen vaas of fles die groot genoeg is om de plant nog in verder te laten groeien. De volgende stap is het vullen van de vaas of fles met water. Het beste kun je mineraalwater gebruiken. Dit heeft twee voordelen: minder kalkaanslag aan de binnenkant van het glas en de mineralen in het flessenwater zorgen voor een betere groei van de plant. Af en toe zal het water bijgevuld moeten worden, dat kan gewoon met kraanwater.

Ik ververs het water in de vazen ongeveer 1x in de maand. Ik heb wel eens de vraag gekregen of het water niet gaat stinken: dit is niet het geval. Zorg er wel voor dat je de planten niet in de volle zon zet. Tussendoor maak ik de vazen schoon als ik een kalkrandje begin te zien en spoel ik de hele plant af onder de kraan. Zo is ook meteen al het stof van de bladeren verdwenen.

Ik heb inmiddels al een leuke verzameling vazen staan. Ga jij ook voor zo’n leuke eyecatcher in je interieur?

2 REACTIES

  1. Hai Rachelle!

    Wat een frisse blog! Ziet er echt mooi uit! Leest ook lekker weg! En ik ben weer iets wijzer geworden over hydroponie!☺️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here