Hydroponie

Ik zag ooit een foto op Pinterest voorbij komen van een grote glazen vaas met een jong boompje erin. De wirwar van al die wortels vond ik zo bijzonder om te zien. Een kunstwerk op zich. Veel mooier dan een plant in een pot vond ik. Dat wilde ik ook in huis!

Wat is nu precies hydroponie?
Bij hydroponie halen planten hun voedingsstoffen niet uit aarde maar alleen uit water. Denk hierbij aan mooie takken in vazen, maar ook aan kamerplanten. Waarschijnlijk heb jij ook al een vorm van hydroponie in huis, want ook het zetten van stekjes op water valt hieronder.

Welke planten zijn geschikt?
Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Enkele kamerplanten die het goed doen op water zijn: de Clusia, de Philodendron, de Klimop en de welbekende Pilea, oftewel de pannenkoekplant. Wil je wat meer kleur in huis? Dan is de Anthurium een aanrader. Ook kruiden zoals rozemarijn zouden het goed moeten doen in het water op een lichte plaats.

Aan de slag
Kies je voor een kamerplant? Haal dan eerst de plant voorzichtig uit de pot. Klop zoveel mogelijk aarde van de wortels af en spoel daarna de laatste restjes aarde weg met water. Zorg voor een glazen vaas of fles die groot genoeg is om de plant nog in verder te laten groeien. De volgende stap is het vullen van de vaas of fles met water. Het beste kun je mineraalwater gebruiken. Dit heeft twee voordelen: minder kalkaanslag aan de binnenkant van het glas en de mineralen in het flessenwater zorgen voor een betere groei van de plant. Af en toe zal het water bijgevuld moeten worden, dat kan gewoon met kraanwater.

Ik ververs het water in de vazen ongeveer 1x in de maand. Ik heb wel eens de vraag gekregen of het water niet gaat stinken: dit is niet het geval. Zorg er wel voor dat je de planten niet in de volle zon zet. Tussendoor maak ik de vazen schoon als ik een kalkrandje begin te zien en spoel ik de hele plant af onder de kraan. Zo is ook meteen al het stof van de bladeren verdwenen.

Ik heb inmiddels al een leuke verzameling vazen staan. Ga jij ook voor zo’n leuke eyecatcher in je interieur?

Geplaatst in

Rachelle

10 reacties

 1. Elske @mijnhuisje op 1 januari 2019 om 21:50

  Hai Rachelle!

  Wat een frisse blog! Ziet er echt mooi uit! Leest ook lekker weg! En ik ben weer iets wijzer geworden over hydroponie!☺️

  • Rachelle op 1 januari 2019 om 22:28

   Wat leuk om te horen Elske! Dankjewel😙

 2. Juanita op 18 januari 2021 om 16:32

  Hi, ik heb recentlijk een klein hydroponie plantje gekocht. Het staat erg mooi alleen komen nu de wortels uit het potje groeien. Wat betekent dit, proberen ze uit het water laagje te ontsnappen of heb ik een groter potje nodig?

  • Rachelle op 8 februari 2021 om 15:56

   Hi Juanita,

   Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met: wortels die uit het potje groeien…..De plantjes staan toch zonder potje (dus met ontblote wortels) in het water??

 3. Otto op 30 april 2021 om 09:06

  Hoi Rachelle,

  Ook ik ben gecharmeerd van de wortelstructuur. Sinds kort heb ik last van alg aanslag. Op internet lees ik dat je het kan bestrijden met grapefruit zaad extract maar ib bang dat de plant ook beschadigd. Heb jij ook last gehad van algen en hoe bestrijd je dat.

  • Rachelle op 7 mei 2021 om 17:22

   Hoi Otto,

   Ik heb wel vaker last van alg. Dat krijg je helaas met ‘stilstaand’ water. Als ik het water verschoon, maak ik de vaasjes altijd helemaal schoon met ragertjes en spoel ik de wortels goed af. Ook haal ik de bruine delen tussen alle wortels uit. Succes!

 4. Ian op 7 januari 2022 om 12:33

  Heyyy.
  Waar heb jij die fles gevonden waar die eikel in zit. Want het ziet er echt prachtig uit.

  • Rachelle op 9 januari 2022 om 00:14

   Hi!

   Ik heb dat vaasje jaren geleden in een setje bij Xenos gekocht. Denk niet dat ze die nog hebben… Tip: ga eens bij de kringloop langs als dat weer kan. Daar hebben ze vaak hele leuke, kleine vaasjes die geschikt zijn voor heel weinig geld!

 5. Francis zoeter op 6 februari 2022 om 12:14

  Goedendag
  Ik heb een vraag ik heb ze gekocht met een houder erbij maar ze groeien goed! Nu worden ze wel erg groot.
  Kun je ze ook snoeien/ stekken stomme vraag zal het wel zijn maar ben een leek zijn wel erg leuk!

  • Rachelle op 6 februari 2022 om 12:56

   Hoi Francis,
   Je kunt ze zeker snoeien en stekken! Ik weet niet wat voor plantje je hebt… Als het een plantje met knobbeltjes op de stengel is of iets met luchtwortels, dan moet je wel zorgen dat je daar iets mee vanaf knipt. Hiervan maakt de plant straks nieuwe wortels aan. Anders gewoon uitproberen en in een glaasje water zetten. Dit lukt bij bijna iedere plant! Succes!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.