Een stekrek maken

Toen wij afgelopen maart gingen verhuizen kreeg ik van de leerlingen uit mijn klas een metalen rekje met kleine verhuiskaartjes. Ik besloot van het rekje een stekrek te maken. Zo had ik eindelijk een plek om al mijn stekjes samen te brengen. Omdat ik zoveel vragen en leuke reacties kreeg op mijn stekrek, ga ik vandaag met jullie delen hoe je heel simpel zo’n leuk rek maakt.

Dit heb je nodig:
– Wandrekje van metaal of neem een stoer stuk betongaas (Blokker, Action, Karwei)
– Rolletje dun ijzerdraad
– Elastiekjes of kleine haarelastiekjes in dezelfde kleur (of maak ze zwart met een permanent marker)
– Reageerbuisjes of kleine vaasjes (marktplaats, tuincentra, Xenos)
– Kleine plantenspuit
– Stekjes of bloemen
– Tuitenrager om de buisjes schoon te maken (Dille & Kamille)
– Wil je het rek ophangen: 2 schroefduimen met pluggen en een boormachine

Zo ga je te werk
Als je een rekje gevonden hebt, ga je eerst bepalen hoeveel buisjes/vaasjes je op wil hangen en waar ze precies moeten komen. Vervolgens kijk je hoe hoog de buisjes moeten komen hangen. Op die hoogte schuif je de elastiekjes om de buisjes. Zorg ervoor dat alle elastiekjes even hoog komen te zitten. Knip daarna een stukje ijzerdraad af dat lang genoeg is om om het buisje heen te passen. Plaats het ijzerdraadje onder het elastiekje en vouw het eenmaal om het buisje en het rekje heen. Hou nu met één hand het rek vast en draai met de andere hand het ijzerdraad strak tegen het rekje aan. Doe dit bij alle buisjes zo en knip het overtollige ijzerdraad weg. Et voila, je stekrek is klaar voor gebruik!

Bijna klaar…
Nu kun je je rek gaan vullen met stekjes of bloemen. Voor het vullen van de buisjes gebruik ik een kleine plantenspuit, zo hoef ik niet steeds de vaasjes van het rekje af te halen. Zodra er groene puntjes op de bodem beginnen te komen, maak ik de bodem van de buisjes schoon met de tuitenrager en ververs ik het water.
Wil je het rekje ophangen, dan moet je nog even met de boormachine aan de slag.

Ga je ook aan de slag met deze DIY? Ik zou het heel leuk vinden om jullie creaties te bewonderen! Deel je foto’s dan op Instagram met de hashtag #stekgek

 

Geplaatst in ,

Rachelle

4 reacties

 1. Annetvdo op 17 februari 2019 om 10:58

  Super leuk blijft die Rachelle! Zoals je weet was jij mijn inspiratiebron voor ons stekrek! Fijne dag!

 2. Stylingtips op 28 maart 2020 om 18:02

  […] doe net als Rachelle van de blog Huiswaarts, zij maakte een stekrek van een wandrek en reageerbuisjes. Op haar blog lees je hoe je hem maakt! […]

 3. KimS op 26 augustus 2020 om 09:55

  Wat een super leuk ontwerp! Ik heb ook een stekrek gemaakt aan de hand van deze blog. Dank je voor de uitleg!

  Alleen vroeg ik mij af welke elastieken je hebt gebruikt en waar gekocht? De elastiekjes die ik heb gebruikt zijn wel van rubber (zodat de buisjes niet wegglijden) maar blijbaar te dun en zijn nu geknapt… Dan vallen de reageerbuisjes allemaal naar beneden, zo zonde.

  • Rachelle op 1 september 2020 om 19:26

   Hi Kim,

   Leuk om te horen dat je ook aan de slag bent gegaan!

   Ik heb niet echt elastieken gebruikt, maar rubberen ringen. De reageerbuisjes die ik kocht hingen met deze ringen in een rekje en heb ik dus hergebruikt.
   Misschien zijn haarelastieken een oplossing?

   Groetjes Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.