Een bananenplant stekken

Mijn bananenplant (Musa Dwarf Cavendish) zag er erg slecht uit. Moederplant had inmiddels vijf babyplantjes geproduceerd en ik merkte dat die veel vocht van de moederplant gebruikten. Tijd om de babyplantjes te gaan stekken dus! Maar hoe doe je dat nu precies?

Bekijk eerst goed welke babyplantjes er al groot genoeg zijn om te stekken. Zorg dat de plantjes die je weghaalt, minstens 10 cm groot zijn.  Laat de kleine plantjes dus nog even met rust, want die overleven het vaak niet als je ze weghaalt bij de moederplant.

Zorg nu dat je zoveel mogelijk aarde tussen de wortels uit haalt. Op deze manier zie je waar de kleine plantjes aan de moederplant verbonden zijn. Dit is even een klusje, maar het is fijn als je straks goed ziet waar je de babyplantjes aan de moederplant vastzitten.

Als je voldoende aarde hebt weggehaald, ga je kijken op welke plaats je de babyplantjes straks weg kunt snijden. Het wegsnijden moet op een plek dichtbij de stam gebeuren. Let er op dat je de moederplant niet teveel beschadigd en dat de babyplant voldoende wortels heeft om straks zelf te overleven.

Zorg dat het mes waar je mee gaat snijden schoon en scherp is. Snijd nu voorzichtig het babyplantje weg. Wrik nu voorzichtig het plantje los zonder andere wortels te beschadigen.

Plant de babyplantjes niet meteen in een te grote pot. Het handigste is om een plastic binnenpotje met aarde te vullen en het plantje daarna in een sierpotje te zetten. Mix eventueel wat stekgrond door de aarde heen (doe ik altijd, maar is geen must). Geef ze daarna meteen een scheut water. Zorg ook dat de moederplant weer lekker nieuwe aarde heeft en zet ook deze terug in de pot. Sproeien vinden bananenplanten ook erg fijn!

That’s it! Met veel zon en voldoende vocht worden het sterke, grote planten. Succes met stekken!

Geplaatst in

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.