Een avocadoplant kweken

Mijn eerste keer een avocadoplant kweken was meteen raak. Ik heb nog steeds een mooi, klein boompje in de kamer staan. Toch las ik overal verhalen van mensen die de moed opgegeven hadden en ik dacht: zo moeilijk is het toch niet, het is mij ook gelukt….

Nou, zo moeilijk is het dus wel! Al mijn latere pogingen zijn ook jammerlijk mislukt…
Al de keren dat we wraps aten, probeerde ik wel weer een pit op water te zetten: schoonmaken, prikkers er in duwen en op een glaasje water zetten. En dan wachten…. Op niks. De pit droogde van boven uit en van onder ontstond er een schimmellaagje waarna ik hem weer in de prullenbak gooide. Weer een poging mislukt…

Maar nu denk ik het geheim gevonden te hebben! Ik heb tot nu toe vier pogingen gewaagd die alle vier geslaagd zijn, dus je zou zeggen dat dit een winnaar is: maak de pit schoon en leg hem 2 dagen lang in een vol glas water. De pit kan zo lekker veel vocht opnemen. Vervolgens haal je hem uit het glas. Je wikkelt de pit in een vochtig stuk keukenrol en je stopt de pit in een zakje dat je goed dichtmaakt (wel even de lucht er uit knijpen). Dan leg je het zakje op een donkere plek neer. Na een aantal dagen zie je al dat de pit een scheur begint te krijgen en na een aantal weken komt er echt een worteltje tevoorschijn. Mocht je tussendoor merken dat het papier niet vochtig genoeg is, maak het papier dan opnieuw een beetje nat.

Omdat alle keren met de prikkers mislukten, dacht ik dat het misschien een beter idee was om de pitten niet te doorboren, maar ergens op te leggen. Hiervoor zijn speciale porseleinen schoteltjes te koop, maar die vond ik redelijk prijzig. Toen heb ik zelf een gratis ‘avocado-groei-station’ gemaakt van een lege verpakking van snoeptomaatjes: keer de deksel om en je hebt een perfecte houder om avocado’s te laten groeien!

Komt er een stengeltje uit de pit en heeft deze al wat blaadjes, dan kan je hem in potgrond gaan zetten. Zorg dan wel dat de pit voor een derde deel nog boven de grond uitkomt.

Veel succes!

 

Geplaatst in ,

Rachelle

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.