Je hebt hem al een aantal keer voorbij zien komen op mijn Instagramaccount: de moscirkel. In deze blog leg ik je stap voor stap uit, hoe ik deze heb gemaakt.

Wat heb je nodig?

 • Spiegel rond met metalen of houten lijst (Xenos)
 • Lijmpistool
 • Lijmpatronen (sla flink in)
 • Alleslijm
 • Mos: ik gebruikte bol mos en IJslands mos (tuincentrum, Mosbiz)
 • Iets om de tafel mee af te dekken

Tip: Bestel verschillende kleuren, structuren en soorten mos. Zo creëer je een echte eye-catcher voor aan de muur. Zorg dat je van alle soorten meer dan genoeg in huis haalt, zodat je aan het einde nog wat kunt bijwerken als dit nodig is.

Aan de slag!

Check als eerste waar het haakje zit om de spiegel aan op te hangen. Leg de spiegel vervolgens zo voor je, zodat je weet waar de boven- en onderkant van de spiegel is. Je gaat straks namelijk een patroon met het mos maken en het zou jammer zijn als jouw moscirkel uiteindelijk niet op de manier aan de muur hangt zoals je vooraf gepland had.

Kijk qua lijm wat je zelf het prettigst vindt om mee te werken: het voordeel van een lijmpistool is dat de lijm warm is en dus heel snel hecht. Een nadeel is wel dat je veel lijmpatronen nodig hebt voor deze DIY. Zorg dus ook dat je hiervan voldoende in huis haalt. Alleslijm is vooral handig om nog wat plukjes bij te werken.

Leg nu wat stukken/plukken op de spiegel en kijk wat mooi staat qua kleuren of patroon. Je kunt nu nog naar hartenlust schuiven en veranderen. Als de mos eenmaal vastgeplakt zit, is deze moeilijk te verplaatsen of verwijderen. Ben je inspiratieloos of vind je het moeilijk om te starten? Google dan eens wat voorbeelden van moscirkels.

Zorg dat je steeds flinke plukjes pakt en lijm deze goed vast. Druk alles stevig tegen elkaar aan, zodat je geen kieren tussen de verschillende soorten mos krijgt. Omdat je het mos op een spiegel plakt, zal je her en der wat stukjes spiegel door het mos heen gaan zien.

Een laatste tip: hang de spiegel tussendoor steeds even op. Zo kun je kijken waar je nog extra mos moet plakken om deze ‘gaten’ te voorkomen. Ook krijg je zo een goed beeld van het eindresultaat.

Kunstwerk aan de muur

Geef je moscirkel een mooi plekje op een kast of plank of hang ‘m op een mooie plaats aan de muur. Ook op wat donkerdere plekken in huis kan de cirkel prima hangen.
Heb je de smaak flink te pakken? Beplak dan ook spiegels van andere formaten met mos en hang je moscirkels in een groepje aan de muur.

Ga je ook aan de slag met deze moscirkel? Deel je resultaten op Instagram en vergeet me niet te te taggen 😉

8 REACTIES

  • Hi Rebecca,

   Mijn cirkel hangt inmiddels een paar maanden en is nog steeds mooi groen. Besproeien is niet nodig.

   Groetjes Rachelle

  • Hi Louise,

   Ik denk dat ik alles bij elkaar rond de €60 kwijt was. Klinkt misschien als veel geld, maar online worden deze voor meer dan €200 verkocht 😉

  • De grote cirkel is gemaakt van een spiegel met een diameter van 80 cm. Ik heb ook een kleine variant gemaakt met een diameter van 40cm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.