DIY: een moscirkel maken

Je hebt hem al een aantal keer voorbij zien komen op mijn Instagramaccount: de moscirkel. In deze blog leg ik je stap voor stap uit, hoe ik deze heb gemaakt.

Wat heb je nodig?

 • Spiegel rond met metalen of houten lijst (Xenos)
 • Lijmpistool
 • Lijmpatronen (sla flink in)
 • Alleslijm
 • Mos: ik gebruikte bol mos en IJslands mos (tuincentrum, Mosbiz)
 • Iets om de tafel mee af te dekken

Tip: Bestel verschillende kleuren, structuren en soorten mos. Zo creëer je een echte eye-catcher voor aan de muur. Zorg dat je van alle soorten meer dan genoeg in huis haalt, zodat je aan het einde nog wat kunt bijwerken als dit nodig is.

Aan de slag!

Check als eerste waar het haakje zit om de spiegel aan op te hangen. Leg de spiegel vervolgens zo voor je, zodat je weet waar de boven- en onderkant van de spiegel is. Je gaat straks namelijk een patroon met het mos maken en het zou jammer zijn als jouw moscirkel uiteindelijk niet op de manier aan de muur hangt zoals je vooraf gepland had.

Kijk qua lijm wat je zelf het prettigst vindt om mee te werken: het voordeel van een lijmpistool is dat de lijm warm is en dus heel snel hecht. Een nadeel is wel dat je veel lijmpatronen nodig hebt voor deze DIY. Zorg dus ook dat je hiervan voldoende in huis haalt. Alleslijm is vooral handig om nog wat plukjes bij te werken.

Leg nu wat stukken/plukken op de spiegel en kijk wat mooi staat qua kleuren of patroon. Je kunt nu nog naar hartenlust schuiven en veranderen. Als de mos eenmaal vastgeplakt zit, is deze moeilijk te verplaatsen of verwijderen. Ben je inspiratieloos of vind je het moeilijk om te starten? Google dan eens wat voorbeelden van moscirkels.

Zorg dat je steeds flinke plukjes pakt en lijm deze goed vast. Druk alles stevig tegen elkaar aan, zodat je geen kieren tussen de verschillende soorten mos krijgt. Omdat je het mos op een spiegel plakt, zal je her en der wat stukjes spiegel door het mos heen gaan zien.

Een laatste tip: hang de spiegel tussendoor steeds even op. Zo kun je kijken waar je nog extra mos moet plakken om deze ‘gaten’ te voorkomen. Ook krijg je zo een goed beeld van het eindresultaat.

Kunstwerk aan de muur

Geef je moscirkel een mooi plekje op een kast of plank of hang ‘m op een mooie plaats aan de muur. Ook op wat donkerdere plekken in huis kan de cirkel prima hangen.
Heb je de smaak flink te pakken? Beplak dan ook spiegels van andere formaten met mos en hang je moscirkels in een groepje aan de muur.

Ga je ook aan de slag met deze moscirkel? Deel je resultaten op Instagram en vergeet me niet te te taggen 😉

Geplaatst in

Rachelle

32 reacties

 1. Rebecca op 27 april 2021 om 16:31

  Heel erg gaaf! Blijft het wel mooi groen? Je kan het geen water geven, vermoed ik…?

  • Rachelle op 28 april 2021 om 13:55

   Hi Rebecca,

   Mijn cirkel hangt inmiddels een paar maanden en is nog steeds mooi groen. Besproeien is niet nodig.

   Groetjes Rachelle

 2. Louise op 5 juli 2021 om 19:49

  Hi Rachelle!

  Práchtig! Wat was je ongeveer kwijt aan het complete DIY project?

  Groetjes!

  • Rachelle op 7 augustus 2021 om 22:29

   Hi Louise,

   Ik denk dat ik alles bij elkaar rond de €60 kwijt was. Klinkt misschien als veel geld, maar online worden deze voor meer dan €200 verkocht 😉

 3. Anoniem op 4 oktober 2021 om 10:22

  Heel mooi! Hoe groot was de moscirkel in diameter?

  • Rachelle op 21 oktober 2021 om 20:43

   De grote cirkel is gemaakt van een spiegel met een diameter van 80 cm. Ik heb ook een kleine variant gemaakt met een diameter van 40cm

   • Natascha Hendriks op 22 juni 2024 om 15:06

    Hallo,

    Mega gaaf jouw moscirkel!
    Ik wil er zelf ook heel graag een, hij moet vooral groot zijn maar echt rond de €300..
    Hoe is de moscirkel inmiddels na 3jaar (kwa kleuren)
    Zou je me de sites door willen sturen waar je de materialen hebt gekocht?

    Alvast enorm bedankt.
    Groetjes Natascha

    • Rachelle op 21 juli 2024 om 20:21

     Hoi Natascha,
     Mijn tip om het goedkoop te houden: maak zo’n moscirkel met meerdere personen, dan druk je de kosten. Je koopt het mos namelijk in best grote verpakkingen vaak.
     Ik zou vooral met IJslands mos werken. Dit verkleurd niet. Ik heb ook bolmos gebruikt en dat wordt grijs na een paar jaar. Ik heb het inmiddels overgespoten met een groene spuitbus en het ziet er nu weer fris uit. IJslands mos hoef je trouwens ook niet nat te maken.

 4. Mer op 1 december 2021 om 00:20

  Super leuk! Is ie nog steeds groen? Of hoe lang blijft de moscirkel mooi?

  • Rachelle op 12 december 2021 om 20:15

   Hi! Het IJslandse mos blijft groen. Het bolmos vergrijsd naar verloop van tijd

 5. Cristel Schoemaker op 19 februari 2022 om 00:16

  Hoeveel gram had je nodig voor die van 40 cm

 6. Urselien Pos op 20 maart 2022 om 12:09

  Geweldig zag het net voorbij komen bij eigen huis en tuin .en kwam dat van jou tegen .ga ook aan de slag thanks voor jou idee .gr Urselien

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:19

   Wat leuk om te horen! 🙂

 7. Joukje op 30 maart 2022 om 15:17

  Hoi

  Vraagje blijft de lijm wel hechten aan een spiegel?

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:18

   Hi Joukje,

   Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
   Dat blijft zeker zitten! Warme lijm uit een lijmpistool helemaal… Het mos zit er nog steeds op bij mijn cirkels.

   • Liselotte Bomers op 13 mei 2023 om 14:38

    Heel mooi! Zou je eventueel ook een houten plaat kunnen gebruiken als ondergrond? Zodat je een groter vlak kan maken?

    • Rachelle op 4 juni 2023 om 21:33

     Hi Liselotte,

     Dat kan zeker! Zorg dan wel altijd dat je de plaat goed in de grondverf zet, anders trekt de plaat krom door de lijm.

     Groetjes Rachelle

 8. Pim op 22 april 2022 om 10:00

  Hoi! Hoeveel lijmpatronen had je nodig voor 80cm?

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:15

   Hi Pim,
   Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
   Ik heb zeker wel een pakje patronen verbruikt! Hobbylijm werkt ook prima voor de losse randjes en is ook stukken goedkoper!

   Groetjes Rachelle

 9. geaa op 14 september 2022 om 13:35

  prachtig. ik heb een ronde spiegel van 51 cm doorsnee gekocht bij de action. ik wil mos gaan bestellen maar hoeveel ben ik ongeveer nodig? gr gea

  • Rachelle op 6 november 2022 om 17:32

   Beter teveel dan te weinig! Ik zou echt een stuk of 8 doosjes bestellen: je moet het mos namelijk heel dicht op elkaar plakken

 10. Malou op 24 september 2022 om 18:12

  Hi Rachelle,
  Wat een super tof idee! Ik wil de mos cirkel van 80 cm gaan maken. Hoeveel mos heb jij hiervoor bestelt? Ik zie doosjes van 500 gr. maar ik heb daarbij geen idee hoe ver ik kom.

  Alvast dank!

  Groet,
  Malou

  • Rachelle op 6 november 2022 om 17:32

   Beter teveel dan te weinig! Ik heb echt een stuk of 8 doosjes besteld voor mijn formaat

 11. Alex op 25 september 2022 om 18:09

  Dag Rachelle, leuk! Is er een reden dat je voor een spiegel hebt gekozen als ondergrond? Zou het ook bijvoorbeeld kunnen op een stuk hout (dat je in eigen gemaakte vorm kunt zetten), of blijft het mis dan niet goed plakken of ‘leven’? Groet, Alex

  • Rachelle op 20 oktober 2022 om 00:49

   Hallo Alex,

   Ik wilde graag een ronde vorm dus vandaar de keuze voor een spiegel. Hout zou zeker kunnen! Ik zou het dan wel goed in de grondverf zetten. Hier voorkom je mee dat het hout eventueel kromtrekt door het vocht van de lijm.

 12. Diana op 22 november 2022 om 18:34

  Is mooie hiervoor bij een tuincentrum te koop?

  • Anoniem op 22 november 2022 om 18:36

   Sorry het mos

  • Rachelle op 29 december 2022 om 20:41

   Hi Diana,

   Dat hebben ze vaak wel, maar niet vaak in veel kleuren. Ik zou het IJslands mos online bestellen, zodat je zeker weet dat je genoeg kleur en genoeg mos hebt om te beginnen. Groetjes Rachelle

 13. Beyza op 8 december 2022 om 11:50

  Hoi Rachelle, ontzettend leuk! Ik vraag me af of het nog steeds mooi groen is gebleven.
  Ik hoor graag! Groet, Beyza

  • Rachelle op 29 december 2022 om 20:40

   Hi Beyza,

   Hij ziet er nog steeds mooi uit! IJslands mos hoef je geen water te geven en verkleurt niet. De bolmossen daarentegen zijn grijzig geworden. Dit omdat ze eigenlijk een soort van uitdrogen. Wil je dus een mooie cirkel behouden, dan zou ik enkel het gebruik van IJslands mos aanraden. Groetjes Rachelle

 14. Anita Laeremans op 7 februari 2023 om 22:56

  Dag Rachelle,
  Ik raak niet uitgekeken op je grote mos cirkel en wil graag proberen of het mij ook lukt om zoiets moois te maken. Iemand vroeg hoeveel je had uitgegeven en hoeveel mos je had gekocht. Ik las totaal 60 euro en 8 doosjes mos. Wanneer ik online zoek naar IJslands mos dan kost dat per 500 gram tussen de 18 en de 30 euro. 8 doosjes wegen samen 4 kg en zouden ongeveer 200 euro kosten. Dus ergens klopt er iets niet in mijn interpretatie. Kan je mij op weg helpen alstublieft.
  Vriendelijke groeten, Anita

  • Rachelle op 26 februari 2023 om 16:56

   Leuk Anita! Deel je het resultaat straks??

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.