Hi!
Ik zal je me eerst even kort voorstellen. Ik ben Elske (38 jaar) en woon samen met m’n vriend Olaf en zoon Daniel. Ik werk als docent biologie en interieur & design op een VMBO- school in Heerenveen. Enkele jaren terug ben ik begonnen met mijn Instagram- account @mijnhuisje waar ik na al die jaren nog dagelijks veel plezier mee beleef. Ik beschrijf mijn stijl als industrieel- vintage met een tikje groen. Ook ben ik erg bedreven in het zelf maken van allerlei interieur- items.

Rachelle vroeg mij of ik een gastblog wilde schrijven over het DIY- 3D- schilderij, dat ik maakte. Dus ben je nieuwsgierig geworden naar deze DIY? Lees dan vooral even verder!

Maak je eigen 3D-kunstwerk

De trend van dit jaar zijn de 3D- schilderijen. Ik zie ze veelvuldig voorbij komen op verschillende websites, maar ik moet eerlijk bekennen ik vind ze nogal duur. Dus ben ik gaan uitzoeken of deze prachtige 3D- kunstwerken goed zelf te maken zijn, en dat kan!

In deze gastblog ga ik jullie uitleggen hoe je ook zelf zo’n te gek kunstwerk kunt maken waarbij je echt niet een ervaren klusser hoeft  te zijn, want gereedschappen heb je nauwelijks nodig!

Wat heb je dan wel nodig voor een kunstwerk van 50 x 70 cm?

 • Een diepe lijst (V.b. Ribba 50 x 70 van IKEA)
 • 2 foamkarton (Airplac) platen 5 mm (500 x 700 mm)
 • 3 foamkarton (Airplac) platen 10 mm (A3 formaat)
 • Hobbylijm
 • Tangetje
 • Houtlijm
 • Tacker (optioneel)
 • Stanleymes + snijmat
 • Pen of stift
 • Liniaal
 • Muurvuller in poedervorm (Alabastine)
 • Bakje om de muurvuller in aan te maken
 • Houten roerspatel
 • Schuurpapier/schuurblokje (fijn)
 • Water
 • Kwast
 • Plamuurmes

Voordat ik je precies ga uitleggen hoe je je eigen kunstwerk moet maken, wil ik je eerst uitleggen wat foamkarton is. Foamkarton, wordt ook wel foamboard of maquette- karton genoemd en het is verkrijgbaar in verschillende formaten.

Foamkarton heeft een kern van schuim en een papieren laag. Foamkarton wordt veel bij maquettebouw gebruikt. Zelf gebruik ik het ook op school om de leerlingen maquettes te laten maken van een eigen ontworpen slaapkamer of meubelstuk. Het grote voordeel van dit materiaal is dat je het heel strak en dus nauwkeurig kunt snijden, dat het niet brokkelt en dat het gemakkelijk te verlijmen is.

Er zijn verschillende kantoorvakhandels en hobbywinkels die dit verkopen. Ik bestel het zelf altijd bij Opitec.

Ok, nu aan de slag!

Haal je fotolijst helemaal uit elkaar. De passe-partout en de kunststof plaat heb je niet nodig voor je 3D schilderij, dus deze kun je wegleggen. Draai de lijst om, je gebruikt uiteindelijk de achterkant als voorkant. Neem de achterplaat van de lijst. De plaat van de Ribba- lijst (50 x 70) bevat rondom allerlei metalen dingetjes (overigens hebben de kleinere formaten lijsten deze niet). Deze moeten er af. Dit kun je doen door ze met een tangetje er voorzichtig af te trekken. Laat de hangers aan de achterzijde zitten, hieraan kun je later je schilderij weer ophangen.

Daarna trek je alle buigbare metalen lipjes (waar normaal je plaat achter vast zit) uit de lijst met een tangetje.

Schuur de lijst nu even helemaal op, zodat je deze later goed kunt verven.

Neem nu de lijst en smeer houtlijm in de binnenste rand van de lijst en leg de plaat er boven op om ervoor te zorgen dat het goed vast zit kun je nog een Tacker gebruiken. Laat de lijm goed uitdrogen en controleer of je plaat goed vast zit in de lijst. Als je twijfelt zou ik toch een tacker aanraden.

Pas als je zeker weet dat je plaat goed vast zit kun je verder. Bekleed de houten plaat volledig met een plaat foamkarton. Dit is de basis. Snij nu uit twee verschillende diktes van karton allerlei vormen naar eigen inzicht. Het snijden van het foamkarton gaat heel gemakkelijk, je hebt alleen een goeie Stanleymes en snijmat nodig.

Soms is het juist mooi om vorm ergens uit te snijden en de mal die overblijft ook weer te gebruiken in een schilderij. Zorg voor een speelse afwisseling tussen verschillende diktes. Je kunt ook twee lagen op elkaar leggen om nog meer dikte te verkrijgen. Dit laatste kun je bijvoorbeeld ook doen als je maar één soort foamkarton tot je beschikking hebt. Blijf schuiven met je vormen tot dat je het gewenste resultaat hebt. Plak daarna alles op met goeie hobbylijm.

Als je alles goed hebt vast geplakt, ben je klaar voor de volgende stap; het insmeren van je kunstwerk met muurvuller.

Gebruik muurvuller in poedervorm, zodat je zelf een papje kunt maken in de gewenste dikte. Het eerste papje muurvuller krijgt de dikte van tandpasta. Smeer het papje met een kwast over je foamkarton- vormen. Het hoeft niet netjes, je kunt het later namelijk schuren en daardoor ook weer strak maken. Na deze laag volgens zeker nog twee lagen muurvuller om een mooi resultaat te kunnen krijgen.

Als de eerste laag goed droog is schuur je de grove oneffenheden weg. Maak een nieuw papje van muurvuller, maar maak het papje iets dunner (verfdikte) dan eerste keer en smeer wederom alles mooi in.

Laat het drogen en schuur het lichtjes op, doe dit zelfde nog een derde keer. Ben je niet tevreden, dan kun je het nog een vierde keer doen.

Nu volgt laatste stap; het verven in een kleur naar keuze. Meestal zijn twee lagen nodig om het goed dekkend te krijgen. Ik verf zelf de lijst mee in dezelfde kleur, maar je kunt deze natuurlijk ook een andere kleur geven.

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen hoe je een mooi 3D schilderij voor jezelf kunt maken het is niet moeilijk en best leuk werk. Daarnaast bespaar je natuurlijk veel kosten uit.

SUCCES!

Liefs Elske
@mijnhuisje

18 REACTIES

 1. Gaaf! Ik wil al een tijdje zelf zoiets maken, maar ik wist niet precies hoe. Thanks voor de duidelijke uitleg. Ik ga ermee aan de slag 🙂

  • Oeh… dat weet ik niet zo goed zonder het materiaal te zien. Het klinkt een beetje als wat ik gebruikt heb. Het mag in ieder geval geen zuigend materiaal zijn. Ik heb de mijn gekocht in een speciaalzaak voor tekenen e.d. Succes!

 2. Thanks voor deze leuke blog!
  Al zó lang overwegen we een schilderij voor aan de muur… Maar vinden de meeste onbetaalbaar!
  Gister ben ik begonnen met mn eigen project (120×80) met jouw blog ernaast voor wat handvatten 🙂

  • Hi!
   Ja, om je lijst een ‘stenen’ look te geven heb je wel de muurvuller nodig. Ook kun je hier eventuele oneffenheden mee opvullen.

   Groetjes Rachelle

 3. Hallo Rachelle,
  Klopt het dat de muurvuller over de foam glijdt? Dat je het echt in een dikke laag erop moet smeren omdat je het er anders weer af veegt? Of doe ik iets verkeerd?
  Groetjes Gaby

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.