DIY: een 3D-schilderij maken
Hi!
Ik zal je me eerst even kort voorstellen. Ik ben Elske (38 jaar) en woon samen met m’n vriend Olaf en zoon Daniel. Ik werk als docent biologie en interieur & design op een VMBO- school in Heerenveen. Enkele jaren terug ben ik begonnen met mijn Instagram- account @mijnhuisje waar ik na al die jaren nog dagelijks veel plezier mee beleef. Ik beschrijf mijn stijl als industrieel- vintage met een tikje groen. Ook ben ik erg bedreven in het zelf maken van allerlei interieur- items.
Rachelle vroeg mij of ik een gastblog wilde schrijven over het DIY- 3D- schilderij, dat ik maakte. Dus ben je nieuwsgierig geworden naar deze DIY? Lees dan vooral even verder!
Maak je eigen 3D-kunstwerk
De trend van dit jaar zijn de 3D- schilderijen. Ik zie ze veelvuldig voorbij komen op verschillende websites, maar ik moet eerlijk bekennen ik vind ze nogal duur. Dus ben ik gaan uitzoeken of deze prachtige 3D- kunstwerken goed zelf te maken zijn, en dat kan!
In deze gastblog ga ik jullie uitleggen hoe je ook zelf zo’n te gek kunstwerk kunt maken waarbij je echt niet een ervaren klusser hoeft te zijn, want gereedschappen heb je nauwelijks nodig!
Wat heb je dan wel nodig voor een kunstwerk van 50 x 70 cm?
- Een diepe lijst (V.b. Ribba 50 x 70 van IKEA)
- 2 foamkarton (Airplac) platen 5 mm (500 x 700 mm)
- 3 foamkarton (Airplac) platen 10 mm (A3 formaat)
- Hobbylijm
- Tangetje
- Houtlijm
- Tacker (optioneel)
- Stanleymes + snijmat
- Pen of stift
- Liniaal
- Muurvuller in poedervorm (Alabastine)
- Bakje om de muurvuller in aan te maken
- Houten roerspatel
- Schuurpapier/schuurblokje (fijn)
- Water
- Kwast
- Plamuurmes
Voordat ik je precies ga uitleggen hoe je je eigen kunstwerk moet maken, wil ik je eerst uitleggen wat foamkarton is. Foamkarton, wordt ook wel foamboard of maquette- karton genoemd en het is verkrijgbaar in verschillende formaten.
Foamkarton heeft een kern van schuim en een papieren laag. Foamkarton wordt veel bij maquettebouw gebruikt. Zelf gebruik ik het ook op school om de leerlingen maquettes te laten maken van een eigen ontworpen slaapkamer of meubelstuk. Het grote voordeel van dit materiaal is dat je het heel strak en dus nauwkeurig kunt snijden, dat het niet brokkelt en dat het gemakkelijk te verlijmen is.
Er zijn verschillende kantoorvakhandels en hobbywinkels die dit verkopen. Ik bestel het zelf altijd bij Opitec.
Ok, nu aan de slag!
Haal je fotolijst helemaal uit elkaar. De passe-partout en de kunststof plaat heb je niet nodig voor je 3D schilderij, dus deze kun je wegleggen. Draai de lijst om, je gebruikt uiteindelijk de achterkant als voorkant. Neem de achterplaat van de lijst. De plaat van de Ribba- lijst (50 x 70) bevat rondom allerlei metalen dingetjes (overigens hebben de kleinere formaten lijsten deze niet). Deze moeten er af. Dit kun je doen door ze met een tangetje er voorzichtig af te trekken. Laat de hangers aan de achterzijde zitten, hieraan kun je later je schilderij weer ophangen.
Daarna trek je alle buigbare metalen lipjes (waar normaal je plaat achter vast zit) uit de lijst met een tangetje.
Schuur de lijst nu even helemaal op, zodat je deze later goed kunt verven.
Neem nu de lijst en smeer houtlijm in de binnenste rand van de lijst en leg de plaat er boven op om ervoor te zorgen dat het goed vast zit kun je nog een Tacker gebruiken. Laat de lijm goed uitdrogen en controleer of je plaat goed vast zit in de lijst. Als je twijfelt zou ik toch een tacker aanraden.
Pas als je zeker weet dat je plaat goed vast zit kun je verder. Bekleed de houten plaat volledig met een plaat foamkarton. Dit is de basis. Snij nu uit twee verschillende diktes van karton allerlei vormen naar eigen inzicht. Het snijden van het foamkarton gaat heel gemakkelijk, je hebt alleen een goeie Stanleymes en snijmat nodig.
Soms is het juist mooi om vorm ergens uit te snijden en de mal die overblijft ook weer te gebruiken in een schilderij. Zorg voor een speelse afwisseling tussen verschillende diktes. Je kunt ook twee lagen op elkaar leggen om nog meer dikte te verkrijgen. Dit laatste kun je bijvoorbeeld ook doen als je maar één soort foamkarton tot je beschikking hebt. Blijf schuiven met je vormen tot dat je het gewenste resultaat hebt. Plak daarna alles op met goeie hobbylijm.
Als je alles goed hebt vast geplakt, ben je klaar voor de volgende stap; het insmeren van je kunstwerk met muurvuller.
Gebruik muurvuller in poedervorm, zodat je zelf een papje kunt maken in de gewenste dikte. Het eerste papje muurvuller krijgt de dikte van tandpasta. Smeer het papje met een kwast over je foamkarton- vormen. Het hoeft niet netjes, je kunt het later namelijk schuren en daardoor ook weer strak maken. Na deze laag volgens zeker nog twee lagen muurvuller om een mooi resultaat te kunnen krijgen.
Als de eerste laag goed droog is schuur je de grove oneffenheden weg. Maak een nieuw papje van muurvuller, maar maak het papje iets dunner (verfdikte) dan eerste keer en smeer wederom alles mooi in.
Laat het drogen en schuur het lichtjes op, doe dit zelfde nog een derde keer. Ben je niet tevreden, dan kun je het nog een vierde keer doen.
Nu volgt laatste stap; het verven in een kleur naar keuze. Meestal zijn twee lagen nodig om het goed dekkend te krijgen. Ik verf zelf de lijst mee in dezelfde kleur, maar je kunt deze natuurlijk ook een andere kleur geven.
Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen hoe je een mooi 3D schilderij voor jezelf kunt maken het is niet moeilijk en best leuk werk. Daarnaast bespaar je natuurlijk veel kosten uit.
SUCCES!
Liefs Elske
@mijnhuisje
Heel erg leuk gedaan! Mocht ik tijd over hebben dan ga ik zeker mee aan de slag!
Leuk om te horen Esther!!
Gaaf! Ik wil al een tijdje zelf zoiets maken, maar ik wist niet precies hoe. Thanks voor de duidelijke uitleg. Ik ga ermee aan de slag 🙂
Leuk Jeanine!!
Wat ontzettend tof en lief dat je dit deelt. Doen jou niet veel na. Dank je wel.
Wat lief! Dankjewel ☺️
Wat een leuk idee. Ik ga het zeker proberen. Toch een vraag: Met welke verf kan schilderij afgewerkt worden? Acrylverf?
Hi Francine,
Omdat je het kunstwerk bestrijkt met muurvuller, is iedere muurverf geschikt. Veel succes💪🏼
Wat leuk kan dit ook met schuimplaat? Zoals in de bouwmarkt te koop is?
Oeh… dat weet ik niet zo goed zonder het materiaal te zien. Het klinkt een beetje als wat ik gebruikt heb. Het mag in ieder geval geen zuigend materiaal zijn. Ik heb de mijn gekocht in een speciaalzaak voor tekenen e.d. Succes!
Thanks voor deze leuke blog!
Al zó lang overwegen we een schilderij voor aan de muur… Maar vinden de meeste onbetaalbaar!
Gister ben ik begonnen met mn eigen project (120×80) met jouw blog ernaast voor wat handvatten 🙂
Wat leuk om te horen Evy! Als je m wil delen op Instagram, tag je me dan? Benieuwd naar het eindresultaat!
Geweldig project!
Ik ga er ook één maken.
Dank je.
Gerbrig
Wat ontzettend leuk om te horen Gerbrig! Benieuwd hoe jouw project er uit komt te zien
Goed uitgelegd, ik ga de spulletjes bestellen! Ben je perse muurvuller nodig of kun je hem ook schilderen zonder muurvuller?
Hi!
Ja, om je lijst een ‘stenen’ look te geven heb je wel de muurvuller nodig. Ook kun je hier eventuele oneffenheden mee opvullen.
Groetjes Rachelle
Hallo Rachelle,
Klopt het dat de muurvuller over de foam glijdt? Dat je het echt in een dikke laag erop moet smeren omdat je het er anders weer af veegt? Of doe ik iets verkeerd?
Groetjes Gaby
Je moet inderdaad flink smeren! Ik heb veel muurvuller gebruikt
Hi !
Super leuk idee ga het ook maken , maar de kleur die jij heb lijkt perfect voor in mijn interieur !! Welke verf is het ?
Gr
Ashley
Hartelijk dank om dit te delen. Ik ben ondertussen zelf aan de slag gegaan en ik sta versteld van het resultaat. Het enige minpunt is dat het 3D-effect te ‘dun’ is bij mij (vind ik persoonlijk). Ik heb dan ook enkel de dunne platen gebruikt en ga er nu eentje proberen met een dikker reliëf. Groetjes, Carmen
Wat leuk om te horen Carmen!
Hoi,
Mag ik vragen welk kleur muurverf je hebt gebruikt?
Gr. Funda
Hoi Funda,
Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
Op zowel mijn slaapkamermuur als op mijn schilderij zit Mild Tundra van Flexa.
Gaaf uitgelegd! Ik ga ook aan de slag maar wil een
heel groot schilderij maken. Weet je ook waar je grote lijsten kan
Kopen?
Want die van Riba zijn er alleen in het klein.
Hi Yvette,
Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
Ik heb de Ribba-lijst van 70 x 50 cm gebruikt. Andere bedrijven zoals Desenio verkopen ook 100 x 70 cm lijsten, maar deze zijn wel een stukje duurder. Succes!
Super bedankt voor de uitleg. Duidelijk! Mijn exemplaar is bijna af:)
[…] kan je dit op meerdere plekken in het huis gebruiken. Om je eigen DIY wall art te maken kan je hier een kijkje nemen voor een beetje inspo. We hopen dat we je geïnspireerd hebben met dit bericht […]
Wat een fijne uitleg, dank je wel.
Ik heb meteen de platen besteld en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.
Ik sla alleen de muurvuller over, ik wil het wat strakker 😉
Wat leuk om te horen! Benieuwd naar je resultaat!
Hoi,
Welke plaat gebruik je al basis?
Groetjes
Hoi! Als het goed is vind je dit gewoon in de blog: een ronde spiegel van Xenos heb ik hiervoor gebruikt. Groetjes Rachelle
Ja, top! Ik heb het ook gemaakt en heb de lijst zwart eerst gespoten.
Leuk om te horen!!
Ikea heeft ook zwarte RIBA lijsten, dan hoef je ze niet zwart te spuiten.
Hoi,
Wat een leuk idee! Even vraagje. Gebruik je de muurvuller voor de afwerking of omdat de verf anders niet goed hecht?
Groet,
Hanneke
Hoi,
Wat een handige instructie dank!
Vraagje ik wil dit graag gaan maken alleen is de muurvuller echt nodig? Wat is het doel van de muurvuller? Gaat het alleen om het effect of ook omdat je het dan beter kan verven? Of kan je het foamkarton zelf ook prima verven?
Groet,
Hanneke