DIY: een 3D-schilderij maken

Hi!
Ik zal je me eerst even kort voorstellen. Ik ben Elske (38 jaar) en woon samen met m’n vriend Olaf en zoon Daniel. Ik werk als docent biologie en interieur & design op een VMBO- school in Heerenveen. Enkele jaren terug ben ik begonnen met mijn Instagram- account @mijnhuisje waar ik na al die jaren nog dagelijks veel plezier mee beleef. Ik beschrijf mijn stijl als industrieel- vintage met een tikje groen. Ook ben ik erg bedreven in het zelf maken van allerlei interieur- items.

Rachelle vroeg mij of ik een gastblog wilde schrijven over het DIY- 3D- schilderij, dat ik maakte. Dus ben je nieuwsgierig geworden naar deze DIY? Lees dan vooral even verder!

Maak je eigen 3D-kunstwerk

De trend van dit jaar zijn de 3D- schilderijen. Ik zie ze veelvuldig voorbij komen op verschillende websites, maar ik moet eerlijk bekennen ik vind ze nogal duur. Dus ben ik gaan uitzoeken of deze prachtige 3D- kunstwerken goed zelf te maken zijn, en dat kan!

In deze gastblog ga ik jullie uitleggen hoe je ook zelf zo’n te gek kunstwerk kunt maken waarbij je echt niet een ervaren klusser hoeft  te zijn, want gereedschappen heb je nauwelijks nodig!

Wat heb je dan wel nodig voor een kunstwerk van 50 x 70 cm?

 • Een diepe lijst (V.b. Ribba 50 x 70 van IKEA)
 • 2 foamkarton (Airplac) platen 5 mm (500 x 700 mm)
 • 3 foamkarton (Airplac) platen 10 mm (A3 formaat)
 • Hobbylijm
 • Tangetje
 • Houtlijm
 • Tacker (optioneel)
 • Stanleymes + snijmat
 • Pen of stift
 • Liniaal
 • Muurvuller in poedervorm (Alabastine)
 • Bakje om de muurvuller in aan te maken
 • Houten roerspatel
 • Schuurpapier/schuurblokje (fijn)
 • Water
 • Kwast
 • Plamuurmes

Voordat ik je precies ga uitleggen hoe je je eigen kunstwerk moet maken, wil ik je eerst uitleggen wat foamkarton is. Foamkarton, wordt ook wel foamboard of maquette- karton genoemd en het is verkrijgbaar in verschillende formaten.

Foamkarton heeft een kern van schuim en een papieren laag. Foamkarton wordt veel bij maquettebouw gebruikt. Zelf gebruik ik het ook op school om de leerlingen maquettes te laten maken van een eigen ontworpen slaapkamer of meubelstuk. Het grote voordeel van dit materiaal is dat je het heel strak en dus nauwkeurig kunt snijden, dat het niet brokkelt en dat het gemakkelijk te verlijmen is.

Er zijn verschillende kantoorvakhandels en hobbywinkels die dit verkopen. Ik bestel het zelf altijd bij Opitec.

Ok, nu aan de slag!

Haal je fotolijst helemaal uit elkaar. De passe-partout en de kunststof plaat heb je niet nodig voor je 3D schilderij, dus deze kun je wegleggen. Draai de lijst om, je gebruikt uiteindelijk de achterkant als voorkant. Neem de achterplaat van de lijst. De plaat van de Ribba- lijst (50 x 70) bevat rondom allerlei metalen dingetjes (overigens hebben de kleinere formaten lijsten deze niet). Deze moeten er af. Dit kun je doen door ze met een tangetje er voorzichtig af te trekken. Laat de hangers aan de achterzijde zitten, hieraan kun je later je schilderij weer ophangen.

Daarna trek je alle buigbare metalen lipjes (waar normaal je plaat achter vast zit) uit de lijst met een tangetje.

Schuur de lijst nu even helemaal op, zodat je deze later goed kunt verven.

Neem nu de lijst en smeer houtlijm in de binnenste rand van de lijst en leg de plaat er boven op om ervoor te zorgen dat het goed vast zit kun je nog een Tacker gebruiken. Laat de lijm goed uitdrogen en controleer of je plaat goed vast zit in de lijst. Als je twijfelt zou ik toch een tacker aanraden.

Pas als je zeker weet dat je plaat goed vast zit kun je verder. Bekleed de houten plaat volledig met een plaat foamkarton. Dit is de basis. Snij nu uit twee verschillende diktes van karton allerlei vormen naar eigen inzicht. Het snijden van het foamkarton gaat heel gemakkelijk, je hebt alleen een goeie Stanleymes en snijmat nodig.

Soms is het juist mooi om vorm ergens uit te snijden en de mal die overblijft ook weer te gebruiken in een schilderij. Zorg voor een speelse afwisseling tussen verschillende diktes. Je kunt ook twee lagen op elkaar leggen om nog meer dikte te verkrijgen. Dit laatste kun je bijvoorbeeld ook doen als je maar één soort foamkarton tot je beschikking hebt. Blijf schuiven met je vormen tot dat je het gewenste resultaat hebt. Plak daarna alles op met goeie hobbylijm.

Als je alles goed hebt vast geplakt, ben je klaar voor de volgende stap; het insmeren van je kunstwerk met muurvuller.

Gebruik muurvuller in poedervorm, zodat je zelf een papje kunt maken in de gewenste dikte. Het eerste papje muurvuller krijgt de dikte van tandpasta. Smeer het papje met een kwast over je foamkarton- vormen. Het hoeft niet netjes, je kunt het later namelijk schuren en daardoor ook weer strak maken. Na deze laag volgens zeker nog twee lagen muurvuller om een mooi resultaat te kunnen krijgen.

Als de eerste laag goed droog is schuur je de grove oneffenheden weg. Maak een nieuw papje van muurvuller, maar maak het papje iets dunner (verfdikte) dan eerste keer en smeer wederom alles mooi in.

Laat het drogen en schuur het lichtjes op, doe dit zelfde nog een derde keer. Ben je niet tevreden, dan kun je het nog een vierde keer doen.

Nu volgt laatste stap; het verven in een kleur naar keuze. Meestal zijn twee lagen nodig om het goed dekkend te krijgen. Ik verf zelf de lijst mee in dezelfde kleur, maar je kunt deze natuurlijk ook een andere kleur geven.

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen hoe je een mooi 3D schilderij voor jezelf kunt maken het is niet moeilijk en best leuk werk. Daarnaast bespaar je natuurlijk veel kosten uit.

SUCCES!

Liefs Elske
@mijnhuisje

Geplaatst in

Rachelle

36 reacties

 1. Esther op 23 juni 2021 om 00:32

  Heel erg leuk gedaan! Mocht ik tijd over hebben dan ga ik zeker mee aan de slag!

  • Rachelle op 7 augustus 2021 om 22:23

   Leuk om te horen Esther!!

 2. Jeanine op 31 juli 2021 om 10:34

  Gaaf! Ik wil al een tijdje zelf zoiets maken, maar ik wist niet precies hoe. Thanks voor de duidelijke uitleg. Ik ga ermee aan de slag 🙂

  • Rachelle op 7 augustus 2021 om 22:24

   Leuk Jeanine!!

 3. Carla op 25 september 2021 om 04:13

  Wat ontzettend tof en lief dat je dit deelt. Doen jou niet veel na. Dank je wel.

  • Rachelle op 21 oktober 2021 om 20:41

   Wat lief! Dankjewel ☺️

 4. Francine op 21 oktober 2021 om 20:38

  Wat een leuk idee. Ik ga het zeker proberen. Toch een vraag: Met welke verf kan schilderij afgewerkt worden? Acrylverf?

  • Rachelle op 21 oktober 2021 om 20:41

   Hi Francine,

   Omdat je het kunstwerk bestrijkt met muurvuller, is iedere muurverf geschikt. Veel succes💪🏼

 5. Lin op 23 oktober 2021 om 11:02

  Wat leuk kan dit ook met schuimplaat? Zoals in de bouwmarkt te koop is?

  • Rachelle op 18 november 2021 om 18:27

   Oeh… dat weet ik niet zo goed zonder het materiaal te zien. Het klinkt een beetje als wat ik gebruikt heb. Het mag in ieder geval geen zuigend materiaal zijn. Ik heb de mijn gekocht in een speciaalzaak voor tekenen e.d. Succes!

 6. Evy op 9 november 2021 om 11:37

  Thanks voor deze leuke blog!
  Al zó lang overwegen we een schilderij voor aan de muur… Maar vinden de meeste onbetaalbaar!
  Gister ben ik begonnen met mn eigen project (120×80) met jouw blog ernaast voor wat handvatten 🙂

  • Rachelle op 18 november 2021 om 18:25

   Wat leuk om te horen Evy! Als je m wil delen op Instagram, tag je me dan? Benieuwd naar het eindresultaat!

 7. Laanstra Gerbrig op 18 november 2021 om 19:07

  Geweldig project!
  Ik ga er ook één maken.
  Dank je.

  Gerbrig

  • Rachelle op 18 november 2021 om 19:19

   Wat ontzettend leuk om te horen Gerbrig! Benieuwd hoe jouw project er uit komt te zien

 8. Mariët op 23 december 2021 om 09:11

  Goed uitgelegd, ik ga de spulletjes bestellen! Ben je perse muurvuller nodig of kun je hem ook schilderen zonder muurvuller?

  • Rachelle op 9 januari 2022 om 00:12

   Hi!
   Ja, om je lijst een ‘stenen’ look te geven heb je wel de muurvuller nodig. Ook kun je hier eventuele oneffenheden mee opvullen.

   Groetjes Rachelle

 9. Gaby Vinke op 25 januari 2022 om 19:17

  Hallo Rachelle,
  Klopt het dat de muurvuller over de foam glijdt? Dat je het echt in een dikke laag erop moet smeren omdat je het er anders weer af veegt? Of doe ik iets verkeerd?
  Groetjes Gaby

  • Rachelle op 25 januari 2022 om 20:33

   Je moet inderdaad flink smeren! Ik heb veel muurvuller gebruikt

 10. Anoniem op 17 februari 2022 om 12:56

  Hi !

  Super leuk idee ga het ook maken , maar de kleur die jij heb lijkt perfect voor in mijn interieur !! Welke verf is het ?

  Gr
  Ashley

 11. Carmen Vervoort op 26 maart 2022 om 21:31

  Hartelijk dank om dit te delen. Ik ben ondertussen zelf aan de slag gegaan en ik sta versteld van het resultaat. Het enige minpunt is dat het 3D-effect te ‘dun’ is bij mij (vind ik persoonlijk). Ik heb dan ook enkel de dunne platen gebruikt en ga er nu eentje proberen met een dikker reliëf. Groetjes, Carmen

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:18

   Wat leuk om te horen Carmen!

 12. Funda op 2 april 2022 om 13:30

  Hoi,

  Mag ik vragen welk kleur muurverf je hebt gebruikt?

  Gr. Funda

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:16

   Hoi Funda,

   Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
   Op zowel mijn slaapkamermuur als op mijn schilderij zit Mild Tundra van Flexa.

 13. Yvette op 23 april 2022 om 22:02

  Gaaf uitgelegd! Ik ga ook aan de slag maar wil een
  heel groot schilderij maken. Weet je ook waar je grote lijsten kan
  Kopen?
  Want die van Riba zijn er alleen in het klein.

  • Rachelle op 22 juli 2022 om 21:14

   Hi Yvette,

   Excuses voor mijn late reactie! Ik was mijn website aan het verbouwen en kreeg daarom een tijd lang geen reacties binnen.
   Ik heb de Ribba-lijst van 70 x 50 cm gebruikt. Andere bedrijven zoals Desenio verkopen ook 100 x 70 cm lijsten, maar deze zijn wel een stukje duurder. Succes!

   • Svenja op 30 augustus 2022 om 14:03

    Super bedankt voor de uitleg. Duidelijk! Mijn exemplaar is bijna af:)

 14. […] kan je dit op meerdere plekken in het huis gebruiken. Om je eigen DIY wall art te maken kan je hier een kijkje nemen voor een beetje inspo. We hopen dat we je geïnspireerd hebben met dit bericht […]

 15. Bea op 26 oktober 2022 om 11:13

  Wat een fijne uitleg, dank je wel.
  Ik heb meteen de platen besteld en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.
  Ik sla alleen de muurvuller over, ik wil het wat strakker 😉

  • Rachelle op 6 november 2022 om 17:23

   Wat leuk om te horen! Benieuwd naar je resultaat!

 16. Grvy op 20 januari 2023 om 23:39

  Hoi,

  Welke plaat gebruik je al basis?

  Groetjes

  • Rachelle op 26 februari 2023 om 16:56

   Hoi! Als het goed is vind je dit gewoon in de blog: een ronde spiegel van Xenos heb ik hiervoor gebruikt. Groetjes Rachelle

 17. José Voortman op 20 februari 2023 om 09:00

  Ja, top! Ik heb het ook gemaakt en heb de lijst zwart eerst gespoten.

  • Rachelle op 26 februari 2023 om 16:57

   Leuk om te horen!!

 18. Yvy op 19 juli 2023 om 00:35

  Ikea heeft ook zwarte RIBA lijsten, dan hoef je ze niet zwart te spuiten.

  • Hanneke op 20 november 2023 om 21:43

   Hoi,

   Wat een leuk idee! Even vraagje. Gebruik je de muurvuller voor de afwerking of omdat de verf anders niet goed hecht?

   Groet,
   Hanneke

 19. Hanneke op 20 november 2023 om 14:24

  Hoi,

  Wat een handige instructie dank!
  Vraagje ik wil dit graag gaan maken alleen is de muurvuller echt nodig? Wat is het doel van de muurvuller? Gaat het alleen om het effect of ook omdat je het dan beter kan verven? Of kan je het foamkarton zelf ook prima verven?

  Groet,
  Hanneke

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.