Akoestische EPS-panelen: de voor- en nadelen

Akoestische panelen zijn oorspronkelijk bedoeld om de akoestiek in de ruimte te verbeteren, maar door het strakke, Scandinavische design worden de panelen steeds vaker als blikvanger aan de wand gebruikt. Door het gebruik van verschillende soorten hout passen ze in goed in een Scandinavisch of Japandi interieur, maar ook in een industrieel interieur kan een paneel zeker iets toevoegen.

Naast de standaard akoestische panelen met vilt en latten, zijn er ook EPS-panelen met eenzelfde akoestische functie. Maar wat zijn nu precies EPS-panelen en wat zijn de voor- en nadelen? In deze blog vertel ik je er alles over.

Wat is een EPS-paneel?
EPS staat voor Expanded Polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. De onderste laag van deze panelen bestaat uit dit materiaal. Piepschuim werkt zowel isolerend als geluiddempend. Ideaal dus om de akoestiek (en de behaaglijkheid) in een ruimte te verbeteren. Door een speciale techniek kan de toplaag van EPS-panelen voorzien worden van verschillende opdrukken, zoals een hout-, steenstrip-, baksteen- of betonlook.

Waarom zou je kiezen voor EPS-panelen in plaats van de houten panelen met vilt?
– EPS-panelen zijn veel voordeliger dan de standaard houten panelen met vilt.
– De EPS-panelen zijn vele malen lichter in gewicht dan de houten akoestische panelen. Ze wegen maar 2kg per paneel (50 x 110), terwijl een akoestisch paneel (60 x 240) gemiddeld 8,5 – 10 kg per paneel weegt. Heb je een dunne (gips)wand die je wil bekleden, dan zou je dus een lichter materiaal kunnen overwegen.
– De EPS-panelen kunnen gebruikt worden voor zowel binnen als buiten. Voor gebruik buiten moet je de panelen wel impregneren.
– De EPS-panelen zijn UV-proof. Deze zullen dus niet verkleuren door zonlicht. Bij hout zou dit wel kunnen gebeuren.
– Alle materialen die gebruikt zijn voor het vervaardigen van EPS-panelen zijn recyclebaar.
– De panelen zijn heel makkelijk en snel op maat te maken.
– EPS-panelen kunnen direct over glas, behang of zelfs over tegels bevestigd worden.
– Deze panelen zorgen door het gebruik van piepschuim voor extra warmte-isolatie in een ruimte.

De nadelen van EPS-panelen:
– De toplaag van een EPS-paneel is hard, maar kan beschadigen. Een beschadiging zie je door de piepschuim ondergrond sneller dan bij beschadiging van een houten lat.
– De panelen met houtlook lijken net echt. Op een afstandje aan de muur zie je echt niet dat het om houtlook gaat, maar van dichtbij zie je wel het verschil tussen beide panelen.

Wat kies je?
Twijfel je tussen akoestische houten panelen of EPS? Ik raad je aan om sowieso van beide materialen  een staal te bestellen of eventueel in een showroom te gaan bekijken. Een groot oppervlak oogt altijd al anders dan met zo’n kleine staal. Bekijk de wand in daglicht en met verlichting met de staal en zet alle voor- en nadelen, die voor jou belangrijk zijn, op een rijtje.

Geplaatst in

Rachelle

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.